Prännin patikan varrelta löytyvät Rannanjärven kuolinpaikka ja Etelä-Pohjanmaan komein kallio

Prännin patikka on parinkymmenen kilometrin mittainen reitti Kauhavan Ylihärmässä. Reittivaihtoehtoja on useita. Reittejä voi varioida niiden pituuden ja aloituspaikan perusteella. Valitsimme vaimoni kanssa syyslomaretkemme kohteeksi Palaneen kalliot.

Tappokroopin lumoissa

Ajelimme Ylihärmän Yli-Luomalle Seinäjoelta. Tie mukaili Kyrönjoen rantoja ja halkoi peltolakeuksia. Eteläpohjalaisilta viljelijöiltä ei maanuskoa puutu. Vanhat pohjalaistalot pihapiireineen ovat saaneet naapureikseen suuria navettoja. Täällä maaseutu ei näytä autioituvalta. Parkkeerasimme Tappokroopille keskelle elinvoimaa kumpuavia peltoja. Paikalla on verinen historia. Maineikas Härmän häjy Antti Rannanjärvi sai täällä kuolettavan puukoniskun. Tapahtumista löytyy kuvaus Meirän kanss‘ ei auta! Yli-Luoman nettisivuilta. Tappokrooppi löytyy Prännin patikan pisimmän reitin varrelta.

Palaneen kallioiden reitti

Muisteltuamme hetken häjyjen historiaa hyppäsimme autoon ja ajoimme Palaneen kallion parkkipaikalle. Raikas syysilma ja viimeiset ruskanrippeet saattelivat meidät matkaan. Tunsimme itsemme lämpimästi tervetulleiksi Palaneen kallion reitille. Vasta-auratun pellon yli oli aseteltu lankut pitkospuiksi. Pellon ylitys sujui mukavasti ja kengätkään eivät kuraantuneet.

Lankkutie pellon yli.

Palaneen reitti on noin viiden kilometrin mittainen pätkä Prännin patikasta. Kuljimme kumpuilevaa, paikoitellen jyrkkääkin kalliota ylös ja alas. Totesimme polun pituuttaan raskaammaksi. Palaneen kallioilla jokainen askel oli otettava harkiten. Jalka luisti helposti lehtien ja sammalen peittämällä märällä kalliolla. Hetkittäin polku kulki kalliosolien välistä. Muutaman kerran aukesi näköala kauemmas Etelä-Pohjanmaan metsien yli.

Keskittymistä vaativa alusta ja näköaistia hivelevä ympäristö veivät kaiken huomioni. Palaneen kallioilla mielessäni oli vain seuraava askel ja kaunis ympäristö. Askel toisensa jälkeen juurruin yhä tiiviimmin härmäläiseen peruskallioon. Intensiivinen luontoelämys tarjosi hengähdyshetken keskelle hektistä arkeani. Oli vapauttavaa uppoutua ympäristöön ja antaa kalliopolun viedä!

Bongaa kaunein kivi -kilpailu

Polun varrelta löytyi useita paikallishistorian merkkipaikkoja. Pontikankeittäjän piilopaikka, malminetsijän koelouhos, kiilakivilouhimo ja akantappokallio. Vaimoni kanssa viehätyimme eniten kauniista kallioista, kivistä ja siirtolohkareista. Palaneen kalliot ovat must-kohde jokaiselle kividiggarille. Kauniisti sammaloituneet kivet ovat kuin koristeita. Suurilla siirtolohkareilla voi ikuistaa itsensä ainutlaatuiseen kivikuvaan. Erikoisenmuotoiset paadet ja murikat saavat ajatuksen laukkaamaan. Näistä luonnon musteläiskänäyistä jokainen voi tehdä oman tulkintansa.

Lopuksi pysähdyimme viimeisen päälle siistillä laavulla. Roskia ei näkynyt missään, polttopuut olivat kauniissa pinossa ja nuotiopaikalla oli jopa kansi.

Kallion päällä sijaitseva laavupaikka.

Kartta. N=7000357.136, E=283243.890 (ETRS-TM35FIN) Tulostettavan opaskartan löydät täältä. Lisää kuvia ja 360-videon Palaneen kallioilta löydät täältä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.